About Project
For the of city Ahmedabad

The project .

Analysis & Observations

The project .

The Weird Factor

The project .

 The capitalist market has full control over the present and future of our public spaces. Infrastructure leftovers are the vacant lands/ residue of the infrastructural venture of capitalism. Government procedures and external market forces define the timeline and parameters of a project, where priorities are set on the rapid completion of the project, so more funds can be saved.   The sheer size and scale of infrastructure is so large that they take up lots of space, and after the completion, a lot of land is left vacant. So, if the land is suitable for commercial or residential uses, it is marked for that. And the land which isn’t, is simply left vacant.  So this begs the question, why do the “unsuitable” vacant lands get no acknowledgment or addressable? 
 

Design

The project .

IMG_20210215_103354.jpg
 
The general perception of suitable spaces is something like this. They could be infrastructures, high rise apartments, square/ rectangular  shaped parks, commercial complexes etc. This is an accepted notion of spaces because these things are replicable due to their standard dimensions and shapes. And also they fact that it is convenient to construct them and also to get funding for those projects. 
So, in weird spaces like infrastructure leftovers, it is difficult to identify their potential as a public space or even  possibly a productive space. It is their unconventional forms, their ambiguous levels or their configuration of space. They are linear, triangular, other shapes . Their forms are deemed unsuitable for development. So they are ignored and left neglected. Is this the structure or the preset algorithm we want to accept , which can decide the fate of our urban spaces? We should not accept that. These voids in the urban realm can be addressed and turned into something useful for the city. They may not be commercial or residential land uses but they can add value only if they are given recognition. 
The leftover spaces need the acknowledgement.  Their very existence is ignored and unidentified because they are not considered suitable . This perspective is what needs to change in order to really acknowledge and celebrate the infrastructural leftovers for what they are.  

To Acknowledge the leftover

EXPLOIT THE WEIRDNESS

The way to really acknowledge leftover spaces is to acknowledge their character. One of the reasons why these are leftover is because of their weirdness. This very element needs to be celebrated and exaggerated for it to become an asset for the urban realm.

 
IMG_20210418_110641.jpg

FOR THE CITY OF AHMEDABAD

 
Sabarmati Railway Junction

The Sabarmati Railway Bridge is located on the northern part of Ahmedabad, it is a critical railway junction which facilitates the diversions into the Torrent Power house,  Sabarmati north station (passenger) and Sabarmati Station (goods).  The leftover spaces are overlapped with infrastructure (flyover/ railway line / metro) .
 

Infrastructural leftovers 

SITE VISUALS

Observations & Analysis

 
obsrvation analysis 2.jpg

Continuous disposal of garbage : The railway junction has a signal where the trains stop , and passengers throw garbage outside the train. This has been a pattern for decades. 

Enclosure : the retaining walls encasing the leftover land, prevent access and visual sight. 

Not a space to traverse: even though there are multiple access points around the vacant land, nobody uses it to go from point A to point B. 

THE WEIRD FACTOR

 

The overarching weird factor of the site, was the landforms and their level changes make the space interesting. This is the one quality that can be exploited for furthur explorations. 

IMG_20210418_111125.jpg
 

THE PARK INFRASTRUCTURE

The design proposal has been articulated through the site photographs. The Design strategies are elaborated below. 

STRATEGIES :

Manipulation of levels

Meandering pathways

Vegetation

Connections for external accesses

Enclosure re-iteration

photoshop trial 01.jpg

Amphitheatre 

Raised pathways

Railway diversion

Seating blocks

Landform levels

Step garden

 
PHOTOSHOP v1-Recovered.jpg
first part.jpg

1.

photoshop%20v3_edited.jpg
 

2.

middle part 2.jpg
photoshop near bridge.jpg
 

3.

part near bridge.jpg
PHOTOSHOP%20V2_edited.jpg
  • Facebook
  • Twitter
PHOTOSHOP%20V2_edited.jpg

Amphitheatre storm water drain

Swales

Seating blocks 

Further Details